Eleusis 2021

<< Σεπ 2020 >>
ΔΤΤΠΠΣΚ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Νέα

Brexit και ο δρόμος του πολιτισμού προς τα μπρος και μαζί!

14.02.2020

Δήλωση του οργανισμού European Cultural Foundation, οργανισμού που συνεργάζεται στενά με την Ελευσίνα 2021 για το πρόγραμμα Τandem Cultural Capitals.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνεργασίες στην Ευρώπη διάγουν ταραγμένος καιρούς. Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει πολλές σοβαρές κρίσεις και έχει γεφυρώσει βαθιές διαφορές στο παρελθόν. Τώρα που η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πραγματικότητα, εμείς, οι οργανισμοί και τα πολιτιστικά ιδρύματα που εργαζόμαστε στην Ευρώπη, απαντάμε σε αυτό ενισχύοντας τους δεσμούς μας.

Το Brexit είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αποτελεί δείκτη των πολιτισμικών και κοινωνικών σφαλμάτων που εγγράφονται στη βρετανική κοινωνία. Επιπλέον, το Brexit είναι ένα πανευρωπαϊκό και ακόμα περισσότερο ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αντικατοπτρίζει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των κοινοτήτων, μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών αντιπροσώπων τους και μεταξύ των πολιτικών ιδεών. Θεωρούμε ότι το Brexit είναι μια στιγμή αναστάτωσης που δημιουργεί με θετικό τρόπο μια νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης και μας ωθεί να ανανεώσουμε τη δέσμευση μας για την οικοδόμηση και την ενίσχυση κοινών ευρωπαϊκών πολιτιστικών χώρων, των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντα και θα είναι πάντα μέρος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεχιζόμενη πολιτική και θεσμική αλλοτρίωση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης ΕΕ δεν πρέπει να οδηγήσει σε έναν βαθύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό διαχωρισμό ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θέλουμε να κοιτάξουμε πέρα ​​από τις θεσμικές πραγματικότητες και να τονίσουμε τη σημασία των προσωπικών σχέσεων στις καθημερινές μας συναναστροφές: στην εργασία, στα ταξίδια, σε βιβλιοθήκες, καφετέριες και παμπ, καθώς και στη διαδικτυακή αλληλεπίδραση.

Οι αληθινές πολιτιστικές ανταλλαγές και οι ευρωπαϊκές εμπειρίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διεύρυνση των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων και μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση των πολιτικών διαχωρισμών. Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή, δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς αποτελεί  χώρο ανταλλαγής και διαλόγου επί των διαφορών, και ο στόχος του είναι να ξεπεράσει τις τριβές φέρνοντας τες στο φως. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε όλοι, αλλά πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλο.

Με βάση τις εμπειρίες μας, τις μακροχρόνιες συνεργασίες και τα ευρέα δίκτυα, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα βαθύτερο ευρωπαϊκό αίσθημα, μέσω κοινών ευρωπαϊκών εμπειριών και περισσότερων ευρωπαϊκών ανταλλαγών. Για όλους τους Ευρωπαίους: από την ύπαιθρο μέχρι τις πόλεις, που ζουν στην Ανατολή ή στη Δύση, στον Βορρά ή στον Νότο, γεννημένοι εδώ και αυτούς που φτάνουν καθημερινά εδώ. Πρέπει να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε και να ζούμε μαζί.

Ως αποτέλεσμα, θα εντείνουμε τη δράση και τις προσπάθειές μας ώστε οι κοινότητες και τα άτομα σε όλη την Ευρώπη να διαμορφώσουν από κοινού τα όνειρά τους, το μέλλον τους, έναν κοινό πολιτισμικό χώρο δημιουργικά και συνεργατικά. Θα αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα διατηρήσουν και θα αναζωογονήσουν τις επαφές μεταξύ των ιδρυμάτων, από δίκτυο σε δίκτυο, αλλά πρωτίστως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο θα εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς δρόμους ζωής και με διαφορετικές απόψεις.

Σας προσκαλούμε – πολίτες, κοινωνικά ενεργοί δρώντες, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και εκπρόσωποι των θεσμικών οργανισμών- να ενωθείτε μαζί μας στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πολιτισμικού χώρου!

Πηγή: European Cultural Foundation