Eleusis 2021

<< Αυγ 2020 >>
ΔΤΤΠΠΣΚ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Νέα

Covid-19: Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων και οργανισμών

15.04.2020

Από επιστημονικές έρευνες και εκδόσεις μέχρι και ανοιχτές προσκλήσεις για ψηφιακά residency και χρηματοδοτήσεις, ο κόσμος του πολιτισμού συσπειρώνεται δημιουργικά ενάντια στον αντίκτυπο της πανδημίας.  

Ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του Covid-19. Όμως, μέσα στη δυστοπική αυτή κατάσταση ξεπηδούν πρωτοβουλίες που φέρνουν την τέχνη στο επίκεντρο και επιχειρούν να ελαφρύνουν την αγωνία, την απομόνωση και τον φόβο, και να διεγείρουν τη δημιουργικότητα, κινητοποιώντας τον κόσμο του πολιτισμού. 

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, έχει ήδη αναπτύξει ένα σημαντικό διεθνές δίκτυο συνεργατών, συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα Πολιτισμός 2030. Μάλιστα, βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου από όλη την Ευρώπη και να τονίσει κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα σε επίπεδο πολιτιστικής στρατηγικής και οργάνωσης. Πάνω σε αυτή τη βάση και με άξονα τη σημερινή κατάσταση, αναλαμβάνει και συγκεντρώνει μερικές από τις πρωτοβουλίες υποστήριξης της καλλιτεχνικής κοινότητας καθώς και κάποιες ανοιχτές προσκλήσεις σε προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην υποστήριξη της πολιτιστικής αγοράς. 

Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων & οργανισμών

20200429 CAE_ECF_webtext.jpg

Το μέλλον του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα στην μετά  COVID-19 Ευρώπη

European Cultural Foundation & Culture Action Europe

Οι οργανισμοί European Cultural Foundation & Culture Action Europe απευθύνουν αιτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το “μέλλον του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα στην μετά  COVID-19 Ευρώπη”. Με τον τρόπο αυτό οι δύο ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί οργανισμοί τονίζουν τη σημασία των πρωτοβουλιών και μέτρων που  έως σήμερα αναπτύσσονται από πόλεις, περιφέρειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη- μέλη και ο ίδιος ο τομέας του Πολιτισμού και της Δημιουργικής Οικονομίας. 

Coronovirus: μια νέα πλατφόρμα για τους δρώντες στον Πολιτισμό και τον Δημιουργικό τομέα

Creatives Unite

Το Creatives Unite είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που δημιουργήθηκε για να συνδέσει τους χώρους του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα ώστε να μοιραστούν πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά με τον Covid-19. Η νέα πλατφόρμα του Creatives Unite προσφέρει έναν κοινό χώρο για όλους/ες όσοι/ες αναζητούν πληροφορίες, πόρους και άλλα δίκτυα και οργανισμούς του πολιτιστικού και δημιουργικού χώρου που να  ανταποκρίνονται στην κρίση του κορωνοϊού.

Europe Day 2020

European Cultural Foundation

Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του European Cultural Foundation για την φετινή Ημέρα της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή αίσθηση αλληλεγγύης και συμμετοχής είναι σήμερα πιο σημαντική από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν.  Έτσι ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Για το λόγο αυτό δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου μπορείτε να να βιώσετε και να φανταστείτε την Ευρώπη μέσω ιστοριών, κλιπ, ταινιών, podcasts, έρευνας, έργων τέχνης, ντοκιμαντέρ, εκστρατειών, παραστάσεων, συζητήσεων κ.α.

Culture Action Europe

Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του οργανισμού Culture Action Europe υπέρ του κινήματος Culture 2030 Goal στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της εκστρατείας Culture 2030 Goal είναι να προσκαλέσει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις και όλους/ες τους ενδιαφερόμενους/ες να ενεργήσουν ώστε στις κοινωνίες του αύριο ο Πολιτισμός να είναι πάντα στο επίκεντρο.

«Κορωνοϊός – Πηγές χρηματοδότησης: Τέχνες, Πολιτισμός και Κινητικότητα»

On the Move & CIRCOSTRADA

Τα δίκτυα On the Move και Circostrada δημιούργησαν μια εκτεταμένη λίστα με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου και της πολιτιστικής κινητικότητας στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς και αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ.

Φανταζόμαστε ξανά έναν μετά Covid-19 κόσμο

The Festival Academy

Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Φεστιβάλ και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε φεστιβάλ αναπτύσσουν, ως απάντηση στην κρίση, προτάσεις αλληλεγγύης, οι οποίες λειτουργούν και ως στρατηγικές για τον τρόπο αντιμετώπισης  μιας τόσο επείγουσας κατάστασης όπως είναι η πανδημία του Covid-19. Δείτε όλες τις πρωτοβουλίες εδώ.

«Από τη Βαρκελώνη μέχρι το Μπουένος Άιρες αλλά και το Χονγκ Κόνγκ: Η πολιτιστική κινητοποίηση πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων στην κρίση COVID-19»

United Cities and Local Governments 

Ο παγκόσμιος οργανισμός United Cities & Local Governements (UCLG) συγκέντρωσε τις δράσεις πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων, τις πρωτοβουλίες διεθνών πολιτιστικών δικτύων, καθώς και άρθρα και σκέψεις για το μέλλον από καταξιωμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, σε μία σελίδα ως απάντηση στην κρίση του Covid-19. Παράλληλα, στόχος της ενέργειας αυτής είναι και η διαφύλαξη των πολιτιστικών δικαιωμάτων για όλους. H σελίδα αποτελεί μέρος της “Εμπειρίας Ζωντανής Μάθησης: πέρα από την άμεση αντίδραση στο ξέσπασμα”, που αναπτύχθηκε από την UCLG. Δείτε τη σελίδα εδώ

Ανοιχτές Προσκλήσεις

CULTUREPRENEURS της πρωτοβουλίας Urban Innovative Actions

Το CULTUREPRENEURS είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και εντάσσεται στο έργο ClujFuture of Work που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο οργανισμός Urban Innovative Actionsθα επιλέξει έως και 60 επιτυχόντες συμμετέχοντες και θα υποστηρίξει την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 10 Ιουλίου 2020. Για περισσότερες λεπτομέρειες, όρους και διαδικασία συμμετοχής και κριτήρια επιλογής στο:

https://diviziadeinovare.ro/regulation-of-the-culturepreneurs-2020-program/

ECF_Culture+of+Solidarity+fund.jpeg

Ανοιχτή Πρόσκληση Χρηματοδότησης #2 (2ος γύρος)

Πολιτισμός Αλληλεγγύης

Ο οργανισμός European Cultural Foundation, συνεργάτης της Ελευσίνας 2021, απευθύνει την δεύτερη, κατά σειρά, ανοιχτή πρόσκληση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης Culture of Solidarity Fund. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει ευφάνταστες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, ενισχύουν την αλληλεγγύη και την ιδέα της Ευρώπης ως ενός κοινού δημόσιου χώρου που μετέχουμε όλοι/ες. Χρονικό διάστημα υποβολής 22.06-14.07. Δείτε τις πληροφορίες εδώ.

Ανοιχτή Πρόσκληση Ιδεών από το Civic Europe

Civic Europe

Η Civic Europe είναι μια θερμοκοιτίδα νέων ιδεών για οργανισμούς και άτομα στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη και υποστηρίζει φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Δίνει χρηματοδότηση  έως 50.000 ευρώ και καθοδήγηση σε 15 ξεχωριστές ιδέες τοπικών πρωτοβουλιών με σκοπό να γίνουν πράξη! Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Η Civic Europe πραγματοποιείται από τους οργανισμούς MitOst και Sofia Platform και χρηματοδοτείται από το Stiftung Mercator

#CreativeEuropeAtHome | Μοιράσου την τέχνη σου από το σπίτι Ανοιχτή πρόσκληση για residency από το σπίτι

Creative Europe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την καμπάνια #CreativeEuropeAtHome  και ζητά από τους δικαιούχους προγράμματος Δημιουργικής Ευρώπης να προσφέρουν τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες διαδικτυακά στο ευρύ κοινό που βρίσκετε στο σπίτι του. Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση στα ελληνικά εδώ.  

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Διαδικτυακής Κινητικότητας

Citizens for Europe

Το πρόγραμμα Citizens For Europe επεκτείνει τις δράσεις του και προσφέρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης Διαδικτυακής Κινητικότητας (Online Mobility Grant), δίνοντας την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με συναδέλφους καθώς και τη συμμετοχή σε δρώμενα. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής εδώ

Διαδικτυακές Συζητήσεις

Kaunas 2022 | Ο Πολιτισμός την εποχή του Κορωναϊού 

Δείτε εδώ τα βίντεο του ετήσιου forum του Kaunas Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργικής Ευρώπης της Λιθουανίας.

ΙΕΤΜ,  Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες | Διαδικτυακά η ετήσια Εαρινή Συνάντηση στο Tromsø 

Η διαδικτυακή έκδοση του της Εαρινής Συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ στο Tromsø με θέμα Τέχνη και Ακτιβισμός.

Έρευνες

O δρόμος της επανεφεύρεσης

Μια ανθρωποκεντρική απάντηση για επαναφορά.

Με έναν ευρηματικό και διαδραστικό τρόπο ο οργανισμός Urban Scale Interventions (USI), αφηγείται την ιστορία της «επανεφεύρευσης», ένα πρότζεκτ που εκκινεί από τις αλλαγές και τις νέες ευκαιρίες που έχει επιφέρει ο covid-19 σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. «Ο δρόμος της επανεφεύρευσης», όπως τον αποκαλεί το καινοτόμο στούντιο USI, αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες που περιλαμβάνουν: αποτελέσματα της έρευνα για τις αλλαγές του τρόπου ζωής της Β. Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια του lockdown, πέντε προτεινόμενες θεματικές που εμπνέουν ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις της «επαναφοράς» και τρία εργαλεία που βοηθούν επαγγελματίες να επιφέρουν την αλλαγή.

Art & Well-being/ Τέχνη και Ευημερία

To πρόγραμμα Art & Well Being, τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, διεξάγει μία έρευνα για την κατανάλωση της τέχνης και τη σύνδεση της με την ευημερία στην εποχή του Covid-19. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο εδώ στα αγγλικά έως 20 Μαΐου ή προσκαλέστε συναδέλφους και φίλους να κάνουν το ίδιο. Η σχέση τέχνης και ευημερίας είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τα ευρωπαϊκά ιδρύματα που συμμετέχουν αρκετά τα τελευταία χρόνια. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διευρύνει την αναζήτηση αυτή μέσα στο πλαίσιο της Covid 19 εποχής. Η έρευνα είναι ανοιχτή σε όποιον/α επιθυμεί χωρίς διακρίσεις ως προς την καταγωγή και την ηλικία. 

COVID-19: Έρευνα για τις επιπτώσεις στο πεδίο της “φιλοξενίας καλλιτεχνών”

Το Res Artis, Διεθνές Δίκτυο για τα Προγράμματα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών συνεργάζεται με το UCL (University College London) για την διεξαγωγή μιας έρευνας που θα αποτιμά τον πραγματικό αντίκτυπο του Covid-19 ειδικά στο πεδίο της Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η έρευνα είναι ανοιχτή σε ολόκληρη τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Μπορείτε να πάρετε μέρος εδώ.

Εκδόσεις

CULTURE 21 Απολογιστικές Εκθέσεις από τον οργανισμό UCLG

Οκτώ διαφορετικές απολογιστικές εκθέσειςπάνω στην έρευνα και την ανάλυση της Ατζέντας 21, της εγκεκριμένης από την ΟΥΝΕΣΚΟ ατζέντας πάνω στονρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων από τον οργανισμό UCLG (UnitedCommitteeofLocalGovernments).

Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Χώροι και Πόλεις

Μια νέα έκθεση που ακολουθεί την τελική επιλογή και ανασκόπηση 55 έργων και 45 πόρων σε σχέση με την αστική ανάπλαση σε ολόκληρη την Ευρώπη, εισάγοντας το πλαίσιο και το θεωρητικό υπόβαθρο για καθένα από τα βασικά θέματα που υπάρχουν στο έγγραφο και εξετάζοντας εν συντομία έναν αριθμό σχετικών έργων και πόρων.

Χάρτης Αρχών από την ερευνητική ομάδα CCSC

Αυτός ο χάρτης, που μπορείτε να κατεβάσετε, είναι μια δήλωση της κατεύθυνσης του έργου Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Χώροι και Πόλεις. Προσφέρει έναν οδηγό για το έργο – καθώς και μια πρόσκληση προς ολόκληρο τον τομέα του πολιτισμού στην Ευρώπη – σε μια προσπάθειά για διαρθρωτικές αλλαγές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινωνία και σε μια κουλτούρα που λειτουργεί στο επίπεδο της συμμετοχής των λαϊκών λαών, της τοπικής λήψης αποφάσεων και της κοινής γνώμης.

«Οι παραστατικές τέχνες σε περιόδους πανδημίας: το status quo και η πορεία προς τα εμπρός»

Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ – Εκδόσεις

Ο χώρος των παραστατικών τεχνών έχει επηρεαστεί βαθιά από την τρέχουσα κρίση του COVID-19. Την αυγή του μέτρου του κλειδώματος (lockdown) που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, το ΙΕΤΜ κυκλοφόρησε μια έρευνα μεταξύ των μελών του δικτύου για να γίνει κατανοητό το πώς η νέα πραγματικότητα επηρεάζει μέχρι στιγμής. Με βάση τα βασικά ευρήματα της έρευνας, η έκθεση αυτή περιγράφει την κατάσταση σε διεθνή κλίμακα, εντοπίζει τις πιο καίριες ανάγκες του χώρου σε περιόδους πανδημίας και παρουσιάζει μια επισκόπηση των απαντήσεων των κυβερνήσεων στην κρίση του COVID-19. Η έκθεση ολοκληρώνεται με συστάσεις πολιτικής που απευθύνονται σε κοινοτικές, εθνικές και τοπικές αρχές. Δείτε την έρευνα εδώ.

Common Ground cover.jpg

Common Ground: ένα νέο περιοδικό σε ετήσια βάση του European Cultural Foundation

Το περιοδικό Common Ground του οργανισμού European Cultural Foundation συμβαδίζει με την πενταετή στρατηγική του οργανισμού και συγκεντρώνει τις ανησυχίες για ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον. Το όνομα και η φιλοσοφία την έκδοσης αυτής αντλούν από την έκκληση του Robert Schuman της 9ης Μαΐου 1950: «Η Ευρώπη δεν θα γίνει ταυτόχρονα ή σύμφωνα με ένα μόνο σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα τα οποία πρωτίστως  δημιουργούν μια de facto αλληλεγγύη.» Έτσι για τους εκδότες του νέου αυτού περιοδικού ο σκοπός αυτός αντιστοιχεί στην ανάγκη “…. να φτάσουμε σε ένα κοινό έδαφος. Αυτό δεν είναι λοιπόν περιοδικό βεβαιότητας αλλά ευκαιριών. Ας το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.