Eleusis 2021

<< Ιαν 2021 >>
ΔΤΤΠΠΣΚ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Νέα

INITIATOR Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

04.10.2018

To πρώτο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από την εικαστική εγκατάσταση, Initiator, απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σχετική εμπειρία ή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εν λόγω μέσο. Εκκινείται πιλοτικά στις 8 Οκτωβρίου 2018 με ένα ταχύρυθμο εργαστήριο διάρκειας μιας εβδομάδας, μια περίοδο επιτόπιας έρευνας και παραγωγής έργων και μια έκθεση που θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2018 στην Κεντρική και Κάτω Ελευσίνα. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, με τη συνοδεία έμπειρων καλλιτεχνών και επιμελητών να συλλάβουν ένα έργο και να πειραματιστούν σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας. Η μύηση στην εικαστική εγκατάσταση θα γίνει σε συνεργασία με το κέντρο σύγχρονης τέχνης 40m cube, (Ρεν, Γαλλία) και συγκεκριμένα με την επιμελήτρια Anne Langlois και το καλλιτεχνικό εργαστήριο Mosquito Coast Factory (Νάντη, Γαλλία), με την παρουσία του ιδρυτή του και καλλιτέχνη Benoît- Marie Moriceau.

Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σε λιγότερο από έναν μήνα λάβαμε ογδόντα αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Φέτος, θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τους: Sophie Innmann (Γερμανία), Εύη Καλογηροπούλου (Ελλάδα), Doruntina Kastrati (Κόσοβο), Hortense Le Calvez (Γαλλία), Πάνο Προφήτη και Δέσποινα Χαριτωνίδη (Ελλάδα).

Η Sophie Innmann είναι κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών από την Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe, όπου αποφοίτησε το 2014 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Leni Hoffmann. Έχει επιλεχθεί σε πολλά προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και βραβεία, όπως για παράδειγμα στη CIA στο Παρίσι (Γαλλία) ή στο Hangar της Βαρκελώνης (Ισπανία). Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μουσεία και γκαλερί, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας (Ρωσία) και το Kunsthalle Basel (Ελβετία). Οι εννοιολογικές παρεμβάσεις της εκφράζουν το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το χρόνο και την αρχιτεκτονική.

Η Hortense Le Calvez (1988) είναι διεπιστημονική καλλιτέχνις που εξερευνά θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική δυστοπία, το οικολογικό άγχος και το ανθρωπόκαινο. Η πρακτική της εστιάζει στο νερό και υπό την ονομασία Forlane 6 Studio, απεικονίζει σουρεαλιστικές υδάτινες φαντασιώσεις με τη μορφή επιτόπιων γλυπτικών εγκαταστάσεων. Ζει και εργάζεται στον Πόρο.

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστικός, σπούδασε και δουλεύει στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Η Καλογηροπούλου έχει συμμετέχει σε εκθέσεις στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα, όπως στην Chisenhale Gallery και στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο. Δημιουργεί κυρίως με εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, πειραματικές ταινίες και γλυπτά. Τα έργα της διερευνούν έννοιες σχετικές με την ενσωμάτωση/ τον αποκλεισμό, την διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε περιβάλλοντα επιστημονικής φαντασίας.

Η Doruntina Kastrati γεννήθηκε στο Prizren το 1991 και αποφοίτησε από το τμήμα γραφικών τεχνών της Σχολή Καλών Τεχνών στην Πρίστινα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Πρίζρεν και Πρίστινα. Η Kastrati έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη 12η έκδοση του Βραβείου Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών (2014) στην Εθνική Πινακοθήκη του Κοσσυφοπεδίου, όπου ανακοινώθηκε ως νικήτρια αυτής της έκδοσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 παρακολούθησε το Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και στο Επιμελητικό Πρόγραμμα (ISCP). Τον Ιανουάριο του 2016 η Doruntina κέρδισε την πρώτη έκδοση του βραβείου του ιδρύματος Hadje, με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Petrit Halilaj. Τον Φεβρουάριο του 2017 άνοιξε την πρώτη της προσωπική έκθεση Red Landscape σε επιμέλεια Vala Osmani στο Stacion – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.. Τον Αύγουστο του 2017 ο Καστράτι έχει εκθέσει στην πρώτη στην έκδοση της Biennale Autostrada που επιμελήθηκε ο Manray Hsu στο Prizren του Κοσσυφοπεδίου, παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικαστική εγκατάσταση “Ο μακρύς περίπατος”.

Η Δέσποινα Χαριτωνίδη (1991, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στην Accademia di Belle Arti di Roma και στο Hogeschool voor de Kunsten Ουτρέχτη. Έχει εκθέσει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης και έχει συμμετάσχει στο Nue Now Άμστερνταμ. Έχει λάβει δύο φορές το διεθνές βραβείο Τιμών Edgardo Mannucci. Ο Πάνος Προφήτης (1988, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπούδασε στη Royal Academy of Arts της Αμβέρσας και στην Σχολή των Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το 2017 είχε την πρώτη του σόλο έκθεση στην Annie Gentils Gallery στο Βέλγιο. Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών στην Ανκόνα της Ιταλίας, το 2013. Από το 2016 συνεργάζεται με τη Δέσποινα Χαριτωνίδη. Η κοινή τους δουλειά έχει παρουσιαστεί στην Αμβέρσα, τη Ρώμη και την Αθήνα.