Με στόχο την προώθηση της δικτύωσης και της εξωστρέφειας των Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή, η Ελευσίνα 2021 κοινοποιεί την ανοιχτή πρόσκληση που πραγματοποιήθηκε από τη METROPOLIS, την κορυφαία σκανδιναβική πλατφόρμα για site-specific και διεπιστημονικού ενδιαφέροντος παραστάσεις και τέχνες που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Θέατρο της Κοπεγχάγης (Københavns Internationale Teater), συνεργάτης της Ελευσίνας 2021.

Το Διεθνές Θέατρο της Κοπεγχάγης (Københavns Internationale Teater – KIT) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2007 την πλατφόρμα METROPOLIS. Μετά από πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις με περίπου 75 παραγωγές και πάνω από 250.000 θεατές, η πλατφόρμα έχει μετατραπεί σε μια ετήσια διεθνή σεζόν για site-specific δημιουργίες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 5-10 site-specific έργα και ένα πρόγραμμα με εργαστήρια και καλλιτεχνικά residencies καθώς και το Nordic Urban Lab.

Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς που έχουν λάβει μέρος στην πλατφόρμα Metropolis είναι οι:

Architects of Air (UK), Back to Back Theatre (AU), Berlin (BE), Blast Theory (UK), Builders Association (US), Bureau Detours (DK), Compagnie 9.81 (FR), Circo de Madrugada (FR/BR), Dries Verhoeven (NL), Enrique Vargas (ES), Ex Nihilo (FR), Fix & Foxy (DK), hello!earth (DK), Ici-même (FR), Invisible Playground (DE), Jay Pather (ZA), Karl Van Welden (BE), Karoline H. Larsen (DK), Kitt Johnson (DK), Kumulus (FR), Le G. Bistaki (FR), Lieux Publics (FR), Lotte van den Berg (NL), Mariano Pensotti (AR), Numen/For Use (AT), Plastique Fantastique (DE), Rimini Protokoll (DE), Signa (DK), Station House Opera (UK), Steen & Hejlesen (DK), Willi Dorner (AT), ZimmerFrei (IT).

Για την πλατφόρμα METROPOLIS, η τέχνη αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος μιας δυναμικής και δημοκρατικής δημόσιας περιοχής, όπου η ποικιλομορφία και ο εποικοδομητικός διάλογος διατηρούνται ζωντανά. Το έργο που παρουσιάζεται είναι σύγχρονο, καινοτόμο, παραστασιακό, συχνά διεπιστημονικό, μερικές φορές συμμετοχικό αλλά πάντα συνδέεται με την ίδια την πόλη – ως μια συλλογή από δικτυακούς τόπους και καταστάσεις, ως υπάρχουσες και πιθανές αφηγήσεις/ θέματα, ως μια δημιουργία διασυνδέσεων με τις ίδιες τις κοινότητες.

Η πλατφόρμα Metropolis εξερευνά την πόλη – σωματικά και μεταφυσικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως μη-πολιτιστικοί χώροι, και προσπαθεί να επεκτείνει την έννοια του δημόσιου στην πόλη τοποθετώντας έργα σε άγνωστους, εγκαταλελειμμένους χώρους, αλλά και μέσω της αμφισβήτησης της χρήσης του δημόσιου χώρου στη σύγχρονη αστική κοινωνία. Παίζοντας με πλασματικά σενάρια και πραγματικές καταστάσεις. Αναβιώνοντας την ίδια την καθημερινότητα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων είναι στις 15 Ιανουαρίου 2016. Για το 2017, οι προτάσεις εστιάζουν σε υπάρχοντα έργα ή έργα που θα παραχθούν για το 2017, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και πλαίσια ενώ για το 2018 μπορούν να σταλούν προτάσεις για συμπαραγωγή καθώς και δημιουργία και ανάπτυξη νέων ιδεών και εννοιών.

Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Københavns Internationale Teater (KIT).