Διοικητικό Συμβούλιο

Σοφία Αυγερινού-Κολώνια – Πρόεδρος

Η Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π.(1973), είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας  του E.Μ.Π.

 

Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από την  ΕΗΕSS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales-Paris) στην Αστική Γεωγραφία (1986), κάτοχος του διπλώματος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου (1980) και του D.E.A. Histoire et Civilisation (Σπουδές Πολεοδομίας) (EHESS, 1981). Για τις σπουδές της στη Γαλλία έλαβε την υποτροφία του ιδρύματος Α.Ωνάση.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής έχει ασχοληθεί με πολεοδομικές-χωροταξικές και αναπτυξιακές μελέτες του δημοσίου.

Την πανεπιστημιακή της καριέρα ξεκίνησε στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π το 1982. Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στην επιστημονική περιοχή της Πολεοδομίας – Χωροταξίας (θέματα ανάλυσης και αναπτυξιακού σχεδιασμού ιστορικών κέντρων, ιστορικών πόλεων και οικισμών καθώς και με τη  διερεύνηση και καταγραφή των διαδικασιών του μεταβαλλόμενου αγροτικού και αστικού χώρου, ειδικότερα με περιοχές σε κρίση)

Πρόσφατη ερευνητική της δραστηριότητα, στην οποία υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη, αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα “ENPI CBCMED_CROSS_BORDER COOPERATION IN THE MEDITERRANEAN: MEDNETA – Mediterranean cultural network to promote creativity in the arts, crafts and design for communities regeneration in historical cities” (2014-2016), καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα “SUME – SUpporting maritime spatial Planning in the Eastern Mediterranean” (2016-2018) στο πλαίσιο του προγράμματος «EASME/EMFF/2015/1.2.1.3».

 

Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών  (ΣΕΠΟΧ). Επίσης είναι (ιδρυτικό) μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας καθώς και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

 

Έχει διατελέσει:

  • Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης (2005-2018) και

του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2004-2007, 2010-2013, 2014-2017).

  • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ρυθμιστικών Σχεδίων και Πολεοδομικών Μελετών και της  Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ),
  • Εκλεγμένο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων, της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και σήμερα του Ανώτατου Πειθαρχικού  Συμβουλίου του ΤΕΕ
  • Eκλεγμένο μέλος επί τρείς συνεχείς θητείες (2008, 2011, 2014) της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβούλιου Μνημείων και Τοποθεσιών, Τεχνικού συμβούλου της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (ICOMOS)
  • Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων και Οικισμών-CIVVIH του ICOMOS (με την ιδιότητα αυτή εισηγήθηκε τις «Αρχές της Βαλέτα για την Προστασία και Διαχείριση Ιστορικών πόλεων, και οικισμών» που εγκρίθηκαν το 2011 στο Παρίσι  από την 17η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του ICOMOS).

Πέτρος Σφηκάκης – Αντιπρόεδρος

Ο Πέτρος Σφηκάκης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1987). Σήμερα είναι διευθύνων εταίρος της «Σφηκάκης και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία», η οποία εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο δικαστήριο για θέματα εμπορικού δικαίου και ιδίως του δικαίου των επιχειρήσεων, των δημοσίων συμβάσεων και του διοικητικού δικαίου. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα Νέας Γενιάς (1996-2000) και μέλος των Διυπουργικών Επιτροπών για τη Νεολαία και τις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1989, καθώς και της Ένωσης Ελλήνων Εμπορικολόγων, της International Trademark Association (INTA), του European Corporate Governance Institute (ECG) και του European Business Ethics Network.

Μαρία Φιλιππή, Διευθύνουσα Σύμβουλος

Η Μαρία Φιλιππή ξεκίνησε την καριέρα της πριν είκοσι δύο χρόνια ως ειδική σε θέματα επικοινωνίας και ΜΜΕ, ενώ παράλληλα σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με ειδίκευση τον τουρισμό. Η καινοτόμος προσέγγιση των θεμάτων στρατηγικής σε συνδυασμό με την εμβάθυνση σε ζητήματα επικοινωνίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης την οδήγησαν σε επιπλέον σπουδές σε αυτούς τους τομείς με εξειδίκευση στις ΤΠΕ για την εκπαίδευση, την επικοινωνία  και τον πολιτισμό μέσω του σχετικού διεπιστημονικού διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος. Η εμπειρία της πλέον των δεκατεσσάρων ετών σε τομείς Στρατηγικής και Επικοινωνίας σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξει έργα βιώσιμης ανάπτυξης για περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο δράσεων του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εταιρειών αυτών. Η Μαρία συνεχίζει την έρευνα στο χώρο των υβριδικών χώρων και της σύνδεσης τεχνολογίας, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας. Έχει ιδρύσει το καινοτόμο www.ecoktima.com – τον πρώτο υβριδικό χώρο επαυξημένης μάθησης και εμπειρίας το 2011 και τώρα έχει αφοσιωθεί στο ρόλο της Διευθύνουσας Συμβούλου με σκοπό την υλοποίηση του οράματος της Eleusis 2021.

Θεόδωρος Καραντινός, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Θεόδωρος Καραντινός γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου και κατάγεται από το νησί της Χάλκης Δωδεκανήσου. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε το διετές μεταπτυχιακό τμήμα Αναλυτών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Έχει εργαστεί στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην εταιρεία ΕΔΟΚ – ΕΤΕΡ Α.Ε. ως Διευθυντής Προσωπικού και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Εργάζεται από το 1986 στην βιομηχανία χρωμάτων «ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε.» αρχικά ως υπεύθυνος προμηθειών Α’ υλών, κατόπιν ως Διευθυντής Αναπτυξιακών έργων διατηρώντας και τον τομέα των προμηθειών και από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2013 ως Διευθυντής Εργοστασίου Βόλου ενώ παράλληλα συμμετέχει  από το 2001, στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιχειρηματικού Πάρκου Ελευσίνας Α.Ε. και κατέχει την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και συμμετέχει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά ως αντιπρόεδρος. Έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα που αφορούν την βιομηχανία καθώς και σε διαπραγματεύσεις και επαφές με πανευρωπαϊκά όργανα (CEFIC, Chemical Federations, όργανα της Ε.Ε. κ.λ.π.) και με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές (Υπουργεία, Γενικό Χημείο του Κράτους, Τελωνεία κ.λ.π.). Επίσης διαθέτει σημαντική εμπειρία σε Διαχείριση Ανθρωπίνων πόρων και σε αναπτυξιακά έργα (κατασκευαστικά). Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Άρης Καλαντίδης,  Μέλος  Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Άρης Καλαντίδης είναι καθηγητής Διαχείρισης Τόπων (Place Management) στο Manchester Metropolitan University και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Inpolis Urbanism στο Βερολίνο, εταιρείας συμβούλων σε τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, με επικέντρωση στην πολιτιστική και δημιουργική οικονομία. Είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Τόπων (Institute of Place Management), μιας εκπαιδευτικής σύμπραξης του πανεπιστημίου και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το ΕΜΠ. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού Journal of Place Management and Development και του ελληνικού περιοδικού ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ.  Έχει εργαστεί σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης, της Νοτίου Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας. 

Θανάσης Μίλησης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

O Θανάσης Μίλησης σπούδασε οικονομικά και marketing και ταυτόχρονα κινηματογράφο και τηλεόραση στο τμήμα σκηνοθεσίας της σχολής Σταυράκου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ασχολήθηκε συστηματικά με το θέατρο, την τηλεόραση (μουσικό τμήμα της ΕΡΤ), ραδιόφωνο (Α’ πρόγραμμα της ΕΡΤ στην εκπομπή “Κείμενα και οι δημιουργοί τους”) και κινηματογράφο. Συμμετέχει σε πολλές παραγωγές του Κέντρου Κινηματογράφου σαν βοηθός σκηνοθέτης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής λέσχης Ελευσίνας και δημοσίευσε πολλές κριτικές και παρουσιάσεις ταινιών. Εργάστηκε ως επικεφαλής ομάδας επεξεργασίας προγραμμάτων καθημερινών προβολών (παράλληλο κύκλωμα) κατά την θερινή περίοδο της πρώτης απόπειρας και δημιουργίας στην Ελλάδα. Από το 1984 έως το 2004 ήταν σύμβουλος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ελευσίνας. Δραστηριοποιήθηκε για τρία χρόνια (1989-1992) στην ομάδα του Αλέξη Δαμιανού ως βοηθός σκηνοθέτης για την ταινία «Ηνίοχος» . Κατόπιν, εργάστηκε (1992-1994) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ως σκηνοθέτης. Ακολουθεί συνεργασία για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της 12χρονης παραγωγής (1988-2000) του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» σκηνοθεσίας Φίλιππου Κουτσαφτή ως βοηθός σκηνοθέτης.

Από το 1996 εργάζεται στο Star channel ως σκηνοθέτης συμμετέχοντας σε δεκάδες παραγωγές και πολυκάμερων συστημάτων, όπως ζωντανών και μαγνητοσκοπημένων εκπομπών, μουσικών προγραμμάτων και videoclips, θεατρικών έργων, διαφημιστικών spots, trailers κ.α.

Κατερίνα Μπούμπα – Μέλος  Διοικητικού Συμβουλίου

Η Κατερίνα Μπούμπα είναι Πολιτικός Μηχανικός (Πολυτεχνείο Πατρών, 1993). Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ, 2018) με αντικείμενο τη  Διαχείριση Τεχνικών Έργων και θέμα Διπλωματικής «Ανάλυση βασικών παραμέτρων και αξιολόγηση οικονομικού αντικειμένου Συμβάσεων Παραχώρησης Τεχνικών Έργων-Οικονομική αξιολόγηση δημοσίων έργων». Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης στην Κοινοπραξία Ολυμπιακό Μετρό (1994-1998) και στην Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. (2001-2010), καθώς και στον ΟΑΕΕ στη διεύθυνση Συντήρησης και Διαχείρισης του οργανισμού. Σήμερα είναι αποσπασμένη στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως υπεύθυνη για τον συντονισμό των Επιστημονικών Συνεργατών και Συμβούλων, καθώς και για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μέλος  Διοικητικού Συμβουλίου

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, 46 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στην Σχολή Χημικών Μηχανικών από όπου αποφοίτησε το 1995. Απέκτησε δίπλωμα Μάστερ και Διδακτορικό το 1999 από την σχολή χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας (UMIST). Εργάστηκε επί 3 έτη ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας (UMIST). Από το 2002, εργάζεται στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. – ως μηχανικός σε διευθυντικές θέσεις σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Από το 2011 έως και σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας και έχει διατελέσει πρόεδρος νομικών προσώπων του Δήμου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου της Ελευσίνας και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.

Κυριακούλα (Κούλα) Παραδείση, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

Η Κυριακούλα Παραδείση γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1953.  Στην  πόλη που  την ανέστησε, την γαλούχησε, έδωσε όλη την αγάπη της. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Μετά την γέννηση των παιδιών της, και επί τριάντα έτη, ασχολήθηκε με την διαχείριση της εταιρείας οικοδομικών έργων της οικογένειάς της. Παράλληλα δόθηκε ολόψυχα στην μάχη για την ευημερία της πόλης και των ανθρώπων της. Ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά, τόσο σε δημοτικό  επίπεδο όσο και  νομαρχιακό. Στέλεχος της Διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου επί δέκα έτη, στάθηκε αρωγός στα προβλήματα εργαζομένων και ασθενών. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, έδωσε και δίνει  μάχες για το κοινό πάντοτε καλό.  Μέλος της επιτροπής ΕΛΕΥΣΙΝΑ 21, κατόπιν επιλογής της από τον Δήμαρχο Ελευσίνας. Είναι στην Επιτροπή Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας με πρόεδρο την κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Φύσει και θέσει άνθρωπος της προσφοράς, η Κούλα Παραδείση, αεικίνητη, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό όσων την χρειάζονται.

Έλενα Τζελέπη, Μέλος  Διοικητικού Συμβουλίου

Η Έλενα Τζελέπη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με επιστημονικά ενδιαφέροντα: Πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, σύγχρονη κριτική θεωρία, φεμινιστική σκέψη και θεωρίες φύλου, φιλοσοφία της τέχνης, πολιτισμική κριτική, σύγχρονες αναγνώσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και τραγωδίας.  Η Έλενα Τζελέπη έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Ohio State University, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο New School for Social Research όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 2007 με θέμα «Mimesis as Philosophical Critique: Eventuality and the Feminine» με επιβλέποντα καθηγητή τον Σάιμον Κρίτσλεϋ. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Φύλο, Κοινωνία, και Πολιτική» του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με τα ερευνητικά κέντρα Center for the Study of Social Difference και Institute for Research on Women and Gender του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και με το ερευνητικό κέντρο Birkbeck Institute for the Humanities του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

Η Σταυρούλα –Βίλλυ Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Eργάζεται από το 1996 στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τοποθετήθηκε ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.  Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Σύγχρονη Ιστορία (ΕΚΠΑ, 2008) και στην Κοινωνική Λαογραφία (ΕΚΠΑ, 2011).  Χειρίζεται άριστα την αγγλική γλώσσα και ικανοποιητικά τη γαλλική και την ισπανική.  Είναι Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γεν. Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2014. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε Διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, EE), αναφορικά με θέματα αρμοδιότητάς της.