Ιούλ 2019
ΔΤΤΠΠΣΚ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Νέα

Επερχόμενες καλλιτεχνικές δράσεις

Στην τελευταία Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Παρασκευή 19/04/2019) της Ελευσίνας 2021 ΑΕ εγκρίθηκαν και προχωρούν προς υλοποίηση οι καλλιτεχνικές δράσεις:

1. ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ, ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ «ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΙΠΙΩΝ» – Μαρία Παπαδημητρίου.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος City Mysteries, το οποίο εντάσσεται στη θεματική EUrbanisation και ειδικότερα στο πρόγραμμα “Mυστήρια” και θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο του 2019 στον χώρο του  Παλαιού Ελαιουργείoυ, στον χώρο του «Αναψυκτηρίου» και στο κτήριο «Κανελλόπουλος».

Το έργο εστιάζει θεματικά στην αρχαιολογία της βιομηχανίας της Ελευσίνας. Η Μαρία Παπαδημητρίου χρησιμοποιεί ως σύμβολο την σύγκρουση των Τιτάνων με τους Ολύμπιους Θεούς για να αναφερθεί σε δύο αντιθετικά στοιχεία, τα οποία δεν είναι άλλα από την αρχαιολογία και τη βιομηχανία. Παράλληλα, προτείνει την αντιστροφή και τον εμπλουτισμό της μέχρι τώρα αντιθετικής προσέγγισης αρχαιολογίας – βιομηχανίας καθώς προκρίνεται η αρχαιολογία αγνοώντας και υποτιμώντας τη βιομηχανική ιστορία και το βιομηχανικό πολιτισμό. Επομένως, η εικαστική εγκατάσταση καταπιάνεται με τη σχέση αρχαιολογίας και βιομηχανίας στην Ελευσίνα, μια πόλη έντονων αντιθέσεων ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ. Το οπλισμένο σκυρόδεμα αποτέλεσε από το 1902 βασικό υλικό ανοικοδόμησης και συνδέθηκε με τη νεωτερικότητα, δηλαδή την ιστορική περίοδο από το Διαφωτισμό έως το τέλος του 20ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από την ιδέα της προόδου (μηχανές, εργοστάσια, αστικά κέντρα, επιστήμη). Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη εμπειρία και πώς αυτή δημιούργησε μια πόλη, στην οποία συνυπάρχουν εξίσου τα δυο στοιχεία. Τα ίδια τα υλικά της Ελευσίνας γεννάνε το έργο. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ελευσίνας του δίνουν μορφή. Είναι ένα έργο από την πόλη για την πόλη. 

2. Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Βάνα Ξένου, Γιώργος Παρμενίδης

Αντικείμενο είναι ο σχεδιασμός του καλλιτεχνικού Έργου – εκθέματος που θα λειτουργεί ως αλληγορικό σώμα όπου η διαδοχή και διαπλοκή των μελών του θα καταδεικνύει σημαίνοντες κόμβους στην Πόλη της Ελευσίνας. Στην ουσία πρόκειται για μια παρέμβαση που θα καθιστά τον δημόσιο χώρο της Πόλης της Ελευσίνας ως Ανοικτό Μουσείο. Το καλλιτεχνικό έργο ως έκθεμα αφενός θα λειτουργεί μέσα από την πρόκληση ιστορικών και συμβολικών συνειρμών καθώς και ερμηνειών που εννοιοδοτούν την Ελευσίνα, και αφετέρου θα νοηματοδοτεί και θα ανασυντάσσει τις καθημερινές δημόσιες δραστηριότητες της Πόλης, τόσο μέσω της γλυπτικής και χωρικής του διαμόρφωσης, όσο και μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας ψηφιακής πληροφορίας που θα συλλειτουργεί με αυτό.

Η Ελευσίνα, µια πόλη µε ιστορία που ξεκινά από τη µμυθολογία και µμετέχει στον συμβολισμό του υπεραισθητού στη δυτική εργογραφία, είναι ο τόπος που φέρει πολλαπλές ταυτότητες ως το σημαντικότερο ιερό του αρχαίου κόσμου και ως η βιομηχανική περιοχή του νεότερου ελληνικού κράτους µε τη σταδιακή προσέλευση ενός εσωτερικού µμεταναστευτικού πληθυσμού. Στη σύγχρονη εποχή της αποβιομηχάνισης, προτείνεται η ανάδυση των πολιτισμικών συστατικών της πόλης, ώστε να καταστούν ορατά ως πηγές γνώσης, µέσα από τις ιστορικές και µμυθικές πηγές, της φυσικής, ιστορικής, ανθρωπολογικής, µμυθικής υπόστασης της Ελευσίνας.

3. ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ –  Καλλιτεχνική Ομάδα Before Light.

Οι «Φωτεινές Ιχνηλασίες» είναι μια in situ εικαστική φωτιστική εγκατάσταση της καλλιτεχνικής ομάδας Beforelight στο δημόσιο χώρο της γειτονιάς του Συνοικισμού στην Άνω Ελευσίνα. 

Η φωτιστική εγκατάσταση θα είναι αποτέλεσμα μίας συμμετοχικής διαδικασίας-εργαστηρίου μέσα από την οποία νέοι και νέες της πόλης θα συνδημιουργήσουν και υλοποιήσουν το τελικό μοναδικό καλλιτεχνικό έργο. Η συγκεκριμένη ομάδα εξειδικεύεται στις εικαστικές φωτιστικές εγκαταστάσεις μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα και στοχεύει στην ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου της Άνω Ελευσίνας αλλά και την ανάπτυξη του διαλόγου των πολιτών για αυτόν μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το έργο εξελίσσεται σταδιακά σε βάθος χρόνου από τις αρχές Απριλίου έως τον Ιούνιο 2019.

4. Φεστιβάλ «ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ»

Το Φεστιβάλ Συνοικισμός δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων, αλλά ένα συνεκτικό σύνολο, ένα συμβάν που δημιουργείται από τους συμμετέχοντες – καλλιτέχνες και κοινό – και ταυτόχρονα μας μυεί σε μια εμπειρία διαφορετική από αυτή της καθημερινότητας.  Η λέξη «Συνοικισμός» σημαίνει τη συγκατοίκηση και τη συνύπαρξη. Και το Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι μια γιορτή της γειτονιάς και της τέχνης ταυτόχρονα. Ένας τόπος συνοίκησης καλλιτεχνών, θεωρητικών και απλών ανθρώπων ως φορέων της βιωμένης κουλτούρας.

Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην Ιστορία. Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση, το Φεστιβάλ μεγαλώνει προσκαλώντας καλλιτέχνες και επισκέπτες σε μια μοναδική εμπειρία που περιλαμβάνει θέατρο, εικαστικά, προβολές, live art performances, happenings, μουσική, εργαστήρια, συζητήσεις και περιπάτους. Στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 θα παρουσιάσουν δουλειές τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα (Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Δήμητρα Μητροπούλου, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Εύη Καλογηροπούλου, Φίλιππος Κουτσαφτής, Ομάδα Ηatari, Beforelight), το Λίβανο (Tania El Khoury, Dictaphone Group), και τη Μεγάλη Βρετανία (Deborah Pearson). Οι δράσεις συμπληρώνονται από σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων, συζητήσεων και περιπάτων που εισάγουν τον επισκέπτη τόσο στη σύγχρονη τέχνη και τις δυναμικές της ως εργαλείο διαμόρφωσης της καθημερινότητας, όσο και στις βασικές αρχές της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης