ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η Ελευσίνα, μια πόλη 30.000 κατοίκων, τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας

Με την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου, η πόλη γίνεται το κατεξοχήν κέντρο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Σήμερα, η Ελευσίνα συνεχίζει να συμβάλλει σε αυτό που αποκαλείται «ελληνικό οικοδόμημα». Πληθυσμιακά, η Ελευσίνα, όπως όλα τα βιομηχανικά κέντρα, αναπτύσσεται ως εργατούπολη, με έντονο μάλιστα το στοιχείο των μεταναστών, τόσο εσωτερικών όσο και αλλοδαπών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η πόλη σε χωνευτήρι εμπειριών και αντιλήψεων, καθώς επίσης σε πεδίο κοινών αγώνων. Κατά τις δεκαετίες 1960-1990 κυριαρχούν στην πόλη η αγωνία και οι συνεχείς προσπάθειες των κατοίκων της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση έγινε η αιτία να πληγεί ο δεσμός των κατοίκων με την πόλη τους, γι’ αυτό και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελευσίνα.

Ο στίχος του ποιητή Νίκου Γκάτσου «…εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο/τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες και το καινούριο παν να δουν διυλιστήριο./Κοιμήσου, Περσεφόνη, στην αγκαλιά της γης/στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς» εξέφραζε τη γενικότερη εικόνα που είχε για την πόλη εκείνη την περίοδο το σύνολο των Ελλήνων. Προς το τέλος του 2000, με την αποβιομηχάνιση να έχει αφήσει το ισχυρό της αποτύπωμα με μια σειρά από ανενεργές βιομηχανίες σε όλο το παραλιακό μέτωπο, η πόλη αναζητά εκ νέου την ταυτότητά της. Πρώτος στόχος, να δημιουργήσει και να ενισχύσει πολιτιστικούς θεσμούς όπως αυτός των Αισχυλείων, που φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια, όπου η πόλη, αξιοποιώντας το ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο, αποπειράται να φτιάξει τη νέα της μυθολογία, να χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο αρχαιολογικός χώρος, που φωτίστηκε ύστερα από 100 χρόνια, καθώς και η δημιουργία 2 νέων χώρων που προορίζονται για πολιτιστικές δράσεις, το παλιό Ελαιουργείο και το πολιτιστικό κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, σε συνδυασμό με έργα υποδομής, όπως πεζοδρομήσεις οδών που συνδέουν την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπο, αναμορφώνουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας στην οικονομική και φυσική του αναγέννηση. Ισορροπώντας πλέον μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, η προοπτική της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας βρίσκει την Ελευσίνα να εξέρχεται από το καθαρτήριό της. Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/1/2015, η δημοτική αρχή αποφάσισε να στηρίξει διαμέσου του φορέα πολιτών Ελευσίς21 την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Στο ευρύ κάλεσμα για τη λειτουργία των γραφείων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στον ανενεργό σταθμό του τρένου, όλος ο μηχανισμός του Δήμου ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συνδράμει στην ανακαίνισή του, ενώ εκατοντάδες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, τόσο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και με τη φυσική παρουσία τους την ημέρα των εγκαινίων. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι περισσότερες πόλεις σήμερα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ειδικά εκείνες που είχαν έντονο βιομηχανικό παρελθόν, επομένως χρειάζεται να ανανεώσουν και να αναζωογονήσουν την οικονομική τους βάση, επενδύοντας στους δημιουργικούς τομείς.

Η Ελευσίνα επιλέγει να επενδύσει στον πολιτισμό, γιατί η Ελευσίνα είναι πολιτισμός. Θέλουμε -και πρέπει- να δημιουργήσουμε, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, ένα ελκυστικό περιβάλλον, ώστε οι νεότερες γενιές, πιο κοντά σήμερα στα πεδία της εντατικής γνώσης, να ανακαλύψουν στην πόλη τα κίνητρα και τους λόγους που θα τους κρατήσουν σε αυτή. Είναι εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια η πόλη μας βρίσκεται σε αέναη κίνηση και δημιουργική δράση. Έχει όμως ανάγκη από έναν υψηλό στόχο, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να βελτιώσει και να ενδυναμώσει την εικόνα της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με το βλέμμα μας στραμμένο στην Ευρώπη και τον πολιτισμό ως έναν από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας, συνοχής και ανάπτυξης, φιλοδοξούμε να συναντήσουμε το μέλλον και να γίνουμε κομμάτι του. Με αυτά τα δεδομένα, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η Ελευσίνα μπορεί να αποτελέσει έναν άξιο εκπρόσωπο για την Ελλάδα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Γιώργος Τσουκαλάς
Δήμαρχος Ελευσίνας