Σοφία Αυγερινού-Κολώνια

Πρόεδρος

Χωρίς κατηγορία

Η Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π.(1973), είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του E.Μ.Π.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από την  ΕΗΕSS (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales-Paris) στην Αστική Γεωγραφία (1986), κάτοχος του διπλώματος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου (1980) και του D.E.A. Histoire et Civilisation (Σπουδές Πολεοδομίας) (EHESS, 1981). Για τις σπουδές της στη Γαλλία έλαβε την υποτροφία του ιδρύματος Α.Ωνάση.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής έχει ασχοληθεί με πολεοδομικές-χωροταξικές και αναπτυξιακές μελέτες του δημοσίου.

Την πανεπιστημιακή της καριέρα ξεκίνησε στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π το 1982. Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στην επιστημονική περιοχή της Πολεοδομίας – Χωροταξίας (θέματα ανάλυσης και αναπτυξιακού σχεδιασμού ιστορικών κέντρων, ιστορικών πόλεων και οικισμών καθώς και με τη  διερεύνηση και καταγραφή των διαδικασιών του μεταβαλλόμενου αγροτικού και αστικού χώρου, ειδικότερα με περιοχές σε κρίση)

Πρόσφατη ερευνητική της δραστηριότητα, στην οποία υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη, αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα “ENPI CBCMED_CROSS_BORDER COOPERATION IN THE MEDITERRANEAN: MEDNETA – Mediterranean cultural network to promote creativity in the arts, crafts and design for communities regeneration in historical cities” (2014-2016), καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα “SUME – SUpporting maritime spatial Planning in the Eastern Mediterranean” (2016-2018) στο πλαίσιο του προγράμματος «EASME/EMFF/2015/1.2.1.3».

Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών  (ΣΕΠΟΧ). Επίσης είναι (ιδρυτικό) μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας καθώς και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

Έχει διατελέσει:

  • Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης (2005-2018) και

του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2004-2007, 2010-2013, 2014-2017).

  • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ρυθμιστικών Σχεδίων και Πολεοδομικών Μελετών και της  Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ),
  • Εκλεγμένο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων, της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και σήμερα του Ανώτατου Πειθαρχικού  Συμβουλίου του ΤΕΕ
  • Eκλεγμένο μέλος επί τρείς συνεχείς θητείες (2008, 2011, 2014) της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβούλιου Μνημείων και Τοποθεσιών, Τεχνικού συμβούλου της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (ICOMOS)
  • Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων και Οικισμών-CIVVIH του ICOMOS (με την ιδιότητα αυτή εισηγήθηκε τις «Αρχές της Βαλέτα για την Προστασία και Διαχείριση Ιστορικών πόλεων, και οικισμών» που εγκρίθηκαν το 2011 στο Παρίσι  από την 17η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του ICOMOS).