Eleusis 2021

<< Αυγ 2020 >>
ΔΤΤΠΠΣΚ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Νέα

Τandem Cultural Capitals // Green & Grey

13.09.2019

Η αρχική ιδέα σχηματίστηκε στη Ριέκα (Κροατία) στο Tandem Partner Forum (10-14.06.2019), την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη και την Claudia στο πλαίσιο του προγράμματος Τandem Cultural Capitals των οργανισμών European Cultural Foundation (Άμστερνταμ) και MitOst e.V. (Βερολίνο).

Ο Γιάννης Παππάς (Chorus) και η Claudia Woolgar (Brave New World Producties), δημιουργικοί επαγγελματίες από την Ελευσίνα και τη Λεουβάρντεν (Ολλανδία) αντίστοιχα, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Tandem Partner Forum όπου, ανάμεσα σε 28 συνολικά συμμετέχοντες από 8 διαφορετικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, επέλεξαν ο ένας τον άλλον για να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός συνεργατικού καλλιτεχνικού έργου που θα αναδεικνύει τις συνδέσεις και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλεις, μια πρώην και μια επικείμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στόχος της συνάντησης Tandem Partner Forum ήταν για τους συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους αλλά και να γνωρίσουν άλλες ΠΠΕ μέσα από τα μάτια των μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις πόλεις αυτές. Επιπλέον, μέσα από ένα πλούσιο τετραήμερο (εργαστήρια, speed and slow dating sessions, συζητήσεις γύρω από τις διεθνείς συνεργασίες, ανάλυση ερωτημάτων που ανακύπτουν για τις ΠΠΕ, επισκέψεις στην πόλη στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της Rijeka 2020), ο κάθε συμμετέχοντας διάλεξε το «ταίρι» του για να συνεργαστεί μαζί του για ένα πιλοτικό έργο, το οποίο θα ενδυναμώσει επαγγελματικά τον οργανισμό που εκπροσωπεί. Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι από τις 8 ΠΠΕ, με τη συμμετοχή της Διευθύντριας Πολιτιστικής Στρατηγικής της Ελευσίνας 2021, Αγγελικής Λαμπίρη, εντόπισαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα Tandem Cultural Capitals για την καλύτερη δικτύωση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών τους και συμβάλλουν στην πολιτιστική καινοτομία των πόλεων που εδρεύουν. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων του Tandem Partner Forum υπήρξε η επέκταση της παράδοσης της οικογένειας των ΠΠΕ να δημιουργεί γέφυρες και δεσμούς ανάμεσα στις πόλεις, τους οργανισμούς αλλά και τους κατοίκους των πολιτιστικών πρωτευουσών, η ανάγκη ενίσχυσης των μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών οργανισμών, καθώς και η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα τους διασυνδέει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Γιάννης και η Claudia, εμπνεύστηκαν από το πράσινο ή το γκρι της Ελευσίνας και το γκρι ή το πράσινο της Λεουβάρντεν την ιδέα ενός πιλοτικού έργου που σχεδιάζεται αυτή την εποχή για να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στη Λεουβάρντεν σε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή στο σύνολο των 28 συμμετεχόντων και των 8 ΠΠΕ που συγκροτούν το πρόγραμμα Tandem Cultural Capitals. 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Claudia θα επισκεφτεί την Ελευσίνα για να γνωρίσει από κοντά την πόλη, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα και τις συνθήκες εργασίας του συνεργάτη της Γιάννη, και μαζί να εμβαθύνουν στον σχεδιασμό του «Green & Grey» (που αποτελεί προσωρινό τίτλο του έργου). Το στάδιο εξοικείωσης με την πόλη και την πραγματικότητα του tandem ζευγαριού ολοκληρώνεται με το ταξίδι του Γιάννη στη Λεουβάρντεν τον Οκτώβριο του 2019 όπου θα ξεναγηθεί από την ίδια την Claudia στα σημεία εκείνα της Λεουβάρντεν που αποτελούν κλειδιά για την ολοκλήρωση του «Green & Grey».

Λίγα λόγια για την Claudia

Η Claudia Woolgar είναι συνιδρύτρια της Brave New World Producties με έδρα τη Λεουβάρντεν. Η Claudia έχει μεγάλη εμπειρία στη διεύθυνση θεατρικών σκηνών και καλλιτεχνικών φεστιβάλ, ενώ υπήρξε ένα από τα κύρια μέλη της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος της Λεουβάρντεν ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2018. 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη 

Ο Γιάννης είναι συνιδρυτής της εταιρείας πολιτιστικής διαχείρισης και ακαδημαϊκού/πολιτιστικού τουρισμού Mentor, με την οποία η Ελευσίνα 2021 συνεργάζεται στενά από το 2015, ενώ η εθελοντική του ενασχόληση με ομάδες με στόχο την ανάδειξη της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής τον ώθησε να συνιδρύσει την Chorus, μια κίνηση ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών, που έχει ως στόχο την προβολή και αξιοποίηση της πολυεπίπεδης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

photo credit: Ivona Miloš